Τα κριτήρια εξοικονόμησης ενέργειας γίνονται όλο και πιο απαιτητικά με αποτέλεσμα να αρχίσουν να μας απασχολύν ολοένα και περισσότερα τα Παθητικά Κτίρια ένα πρότυπο για τον σχεδιασμό των κτιρίων που συνδυάζει ενεργειακή απόδοση, άνεση και οικονομία, ενώ δίνεται παράλληλα και η αρχιτεκτονική ελευθερία.

Ένας ορισμός για το παθητικό κτίριο είναι ότι η εσωτερική θερμική άνεση εξασφαλίζεται αποκλειστικά από προθέρμανση ή πρόψυξη της ποσότητας του νωπού αέρα, η οποία απαιτείται για την  σωστή εσωτερική ατμόσφαιρα. Τα παθητικά κτίρια ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους, η μεγάλη αποδοτικότητα ανεξάρτητα από το κλίμα ή την περιοχή, διατηρούν όλο την διάρκεια του χρόνου μια ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.

Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας, με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμη και τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα.  Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης, όπως ο σωστή επιλογή συστημάτων σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού, προκειμένου να διατηρείται στην ιδανική θερμοκρασία. Σε κάθε περίπτωση, τα άριστης ποιότητας και τεχνολογίας υλικά και ο προσεκτικός σχεδιασμός εγγυώνται ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν όλο το χρόνο, σε σταθερά και ευχάριστα για τους χρήστες επίπεδα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η μακροχρόνια βιωσιμότητα, ένα Παθητικό Κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη από τα συμβατικά κτίρια, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο από 1,5 λίτρο πετρελαίου ή 1,5 κυβικό μέτρο φυσικού αερίου το χρόνο, για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου. Μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται και στις θερμότερες περιοχές, όπου τα κτίρια χρειάζονται ψύξη. Ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας οδηγεί σε περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και έτσι το Παθητικό Κτίριο είναι μια πραγματικά αειφόρος επιλογή σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές.

Επιπλέον ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι μεγάλη άνεση που προσφέρουν τα παθητικά κτίρια στον τελικό χρήστη, λόγω των χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων τα συστήματα αερισμού με ανάκτηση ενέργειας παρέχουν τον απαιτούμενο καθαρό αέρα προσφέροντας άριστης ποιότητας ατμόσφαιρα, χωρίς να γίνονται αντιληπτά λόγω μειωμένης στάθμης θορύβου λειτουργίας. Ο συνδυασμός σταθερών θερμοκρασιών και σωστής εναλλαγής αέρα εμποδίζουν τις φθορές από υγρασία και την ανάπτυξη μούχλας.

Η εγκατάσταση κατάλληλων κουφωμάτων αλουμινίου είναι επίσης μια βασική αρχή για την κατασκευή ενός παθητικού κτιρίου. Είναι σημαντικό να ελέγχονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συστημάτων αλλά και να εξασφαλίζεται η κατάλληλη εγκατάσταση – άριστη συναρμογή με τη θερμομόνωση – σύμφωνα πάντα με το σχεδιασμό. Τα σωστά σχεδιασμένα, μονωμένα και εγκατεστημένα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κτιρίου και συμμετέχουν ενεργά στη βέλτιστη αξιοποίηση των ηλιακών κερδών. Μερικά από τα πιστοποιημένα συστήματα για παθητικά κτίρια που ανήκουν στο προϊόντικό χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕΜ είναι τα ανοιγόμενα συστήματα Ε68 , Ε75.